Tijdens de zomermaanden is het makkelijk om je sportprogramma tijdelijk aan de kant te gooien en om de structuur los te laten, maar doe het niet! Bestrijd de zomer-luiheid en ga naar buiten om fit te blijven en om je energieker te blijven voelen.
Rise and shine
Frisse lucht doet iedereen goed en dan vooral ’s morgens om je gedurende de rest van de dag energiek te voelen. Al is het een korte wandeling vlak nadat je wakker bent geworden. En voor de echte vroege vogels is de zonsopkomst zelf magisch. Je zult verrast worden hoe vrolijk en blij je je voelt.
Op warme dagen is het belangrijk dat je voldoende drinkt, omdat je vatbaarder bent voor uitdroging. Volg daarom de volgende spelregels:
- Voorkomen is beter dan genezen, dus let goed op de signalen van je lichaam. Als de luchtvochtigheid hoog is, zal het zweet niet snel verdampen en dat voorkomt dat het lichaam zijn warmte kwijt kan. Dit kan een hitteberoerte veroorzaken, kenmerken hiervan zijn: vermoeidheid, ziekte, minder alert, verwarring, duizeligheid, extreem droge mond, hoofdpijn, misselijkheid.
- Ga niet in de volle zon trainen wanneer de temperatuur te hoog is. Toch trainen bij hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid kan leiden tot uitdroging of een zonnesteek. Je kunt het best sporten ’s morgens vroeg of tegen de avond.
- Drink meer water dan je denkt dat je nodig hebt. Je moet regelmatig blijven drinken, al heb je geen dorst. Vergeet ook niet te blijven drinken als je binnen sport, ook met een airco.
- Nuttig geen dranken met alcohol of grote hoeveelheden suiker. Dit zorgt ervoor dat je meer vocht verliest.
- Wees voorbereid: zorg ervoor dat je koele drank bij je hebt, desnoods gevuld met ijs om na een training af te koelen.
- Ken de risico’s. Kinderen van 0 tot 4 jaar moeten na ieder uur in de warmte naar binnen, omdat hun lichaamstemperatuur 3-5 keer sneller stijgt dan bij volwassenen. Mensen boven de leeftijd van 65 jaar moeten voorzichtig zijn, omdat uitputting op de loer ligt. Met name chronische aandoeningen zoals diabetes of hoge bloeddruk maken mensen vatbaarder voor oververhitting.
- Draag losse, lichte kleuren kleding en zorg ervoor dat je hoofd bedekt is.
- Gebruik zonnebrandcrème en smeer geregeld opnieuw in, vooral als je veel zweet.
Een frisse lichte maaltijd doet het altijd goed bij warm weer. Bezoek de lokale markt en haal verse, seizoensgebonden groenten en fruit en wees creatief in de keuken. Kies ook eens voor een maaltijd met vruchten die veel water bevatten zoals watermeloen, meloen en ananas door een salade bijvoorbeeld. Als toetje kun je je eigen ijsjes maken op basis van yoghurt en vers fruit.
Sporten in het water zorgen voor gestroomlijnde benen, buik, schouders en armen. Daarnaast verbetert het je gehele lichamelijke conditie en flexibiliteit. Sporten in het water zijn ook minder belastend voor je gewrichten. Daarom worden trainingen in het water ook vaak gedaan in de herstelperiode na een blessure. Maar vergeet niet dat water UVA-stralen met 25% verhoogt, dus smeer je in met waterproof zonnebrandcrème en vergeet niet om ook nu voldoende te drinken.
Vele buitenactiviteiten zijn natuurlijke calorieverbranders. Ga een eind fietsen, neem de hond mee het bos in of doe een keer mee aan een teamsport. Of ga tijdens een stranddag een wandeling maken langs de waterlijn en doe wat lichte oefeningen op een rustiger plekje of op je handdoek.